11 Internet Annoyances You Can Get Rid of Immediately
Whatsapp Pinterest
Advertisement

The internet is a vast, wild land that caters to all your needs. But while its rapid evolution has opened several new doors, they have also spawned a series of annoyances you probably face every day. Thankfully, for every problem, there’s also a solution. Here are eleven common internet annoyances and how to fix them.

1. Spoilers

Spoiler Protection Browser Extension

Problem: The internet is filled with spoilers for that movie or TV series you’ve been meaning to watch but couldn’t find the time for.

Solution: To avoid reading those spoilers, all you need to do is install a simple browser extension called Spoiler Protection. It is available for both Chrome and Firefox. You can manually add the name of the movie or series and the extension will hide any related content on the majority of websites like Google News, Facebook, Twitter, and more.

Also, you can personalize the settings for hiding spoilers for a specific scene as well through filters.

Download: Spoiler Protection

2. Pop-Ups and Overlays

Problem: In an ideal world, websites wouldn’t flood your computer with a multitude of pop-ups as soon as you visit them. But in the real one, some of them do and even your browser’s built in protection can’t block them at times.

Solution: Again, a browser extension for Chrome is the way out of this mess. Along with pop-ups, they are capable of blocking overlays as well which a lot of websites tend to put up for purposes such as newsletters.

Download: Pop-Up Blocker

3. Auto-Playing Videos

stop autoplaying videos on the internet

Problem: Websites use auto-playing videos which begin playing without your consent.

Solution: Similarly, you can easily put an end to auto-playing videos by installing a free browser extension. There are a ton of options in the market for stopping auto-playing videos on the internet How to Stop Auto-Playing Flash and HTML5 Videos in Chrome How to Stop Auto-Playing Flash and HTML5 Videos in Chrome Auto-playing videos can be obnoxious. Here's how you can stop auto-playing Flash and HTML5 videos in Chrome. Read More which are both effective and don’t impact your computer’s performance.

4. Trackers and Cookies

Ultrablock Chrome Extension

Problem: Online advertising platforms and websites are notorious for tracking your browsing. Two of the most crucial components in that process are known as trackers and cookies. Both of these are essentially little pieces of information that contribute toward your digital profile so that online services know what to show you even when you’re not logged in.

Solution: There are multiple ways you can handle trackers and cookies. You can either switch to a more privacy-focused browser like Mozilla Firefox or download quick extensions (like Ultrablock) that can automatically delete the produced data.

5. Obscene and Inappropriate Media

Problem: There are instances when even if you’re browsing regular websites like Facebook, you come across obscene or inappropriate media.

Solution: To ensure such media remains hidden even if the websites’ own algorithms fail to keep them at bay, try a third-party extension.  Install vRate to automatically analyze the images on the page you’ve loaded and hide the ones which are explicit in nature.

Download: vRate

6. Fake News

Zenmate fake news detector

Problem: Misinformation and fake news have spread over the interwebs like wildfire. But unfortunately, it’s not that straightforward to figure out whether a story is fake or accurate.

Solution: While there’s no complete solution for this crisis yet, there are a few browser extensions which are capable of telling you how trustworthy a particular source is. The one we recommend downloading is a Chrome extension called ZenMate SafeSearch which lets you quickly check if an article is fake even when you’re scrolling through Google News.

Download: ZenMate SafeSearch

7. Too Many Passwords to Remember

LastPass Demo

Problem: With a lot of online accounts, comes a lot of passwords you’ve to remember and manage. And considering it’s always best to set a different one, that’s quite a task.

Solution: Thankfully, there’s a better way to do that—a password manager. A password manager allows you to configure a unique password for every account and login into them without having to type them manually. There are several password managers available but the one we would recommend is LastPass The Complete Guide to Simplifying and Securing Your Life with LastPass and Xmarks The Complete Guide to Simplifying and Securing Your Life with LastPass and Xmarks While the cloud means you can easily access your important information wherever you are, it also means that you have a lot of passwords to keep track of. That's why LastPass was created. Read More . It’s mostly free, comes with all the features you would need and can be installed on any operating system.

8. Too Many Subscriptions

TrackMySubs Demo

Problem: With the shift toward internet services, came a flurry of subscriptions in your life. Music, TV shows, ad-free experiences, all demand a monthly charge. Keeping track of these payments and ensuring you don’t pay for an app you haven’t used in a while can be difficult.

Solution: To put an end to this snafu, take a look at a website called TrackMySubs. It lets you stay on top of all your subscriptions and keeps you up to date with every statistic there is to know. What’s more, TrackMySubs can also alert you before a subscription is about to expire allowing you to cancel before it automatically deducts the renewal fee.

9. Too Many Things to Read and Watch

Pocket chrome demo

Problem: The internet is swamped with content you wish you had enough time for. But you don’t.

Solution: This is where a save-for-later service enters. They let you simply save all your links and you can revisit them when you’ve time later. While you have a lot of options in this space as well, Pocket works best among all and is compatible with most platforms. In addition, Pocket can even recommend you new articles based on your activity and what’s trending.

Download: Pocket

10. High Mobile Data Consumption

Problem: With websites turning more interactive and graphical, the amount of data they consume has simultaneously grown as well. Unfortunately, your data packs are still limited.

Solution: While we obviously can’t suggest using the internet less, you can give a few data saving tips and extensions a shot. For desktop browsers like Google Chrome, there are tools like Google’s own Data Saver available which can dramatically reduce your data usage. For smartphones, there are a host of tricks and tips you can look into for preserving mobile data 8 Useful Tips to Reduce Mobile Data Usage and Save Money 8 Useful Tips to Reduce Mobile Data Usage and Save Money Want to get the most out of your mobile data plan? These apps and tricks can help you squeeze out every last megabyte. Read More .

11. Searching Inside Your Browsing History

History Search Browser Extension

Problem: Your browser’s history isn’t that handy if you’re not sure which web page you’re looking for in the first place.

Solution: For that, try History Search, an add-on for browsers that indexes everything you’ve browsed. The search assistant enables you to directly look up content inside the web pages you’ve opened in the past. The extension works with nearly every type of site and browser since it’s logging the text they contain. It might not be a good idea though if you have optimized your browsing for maximum privacy.

History Search has free and paid plans.

Download: History Search

More Tips for Living an Organized Digital Life

Annoyances can be distractions. And your problems won’t end even after using these solutions. There are a number of hassles you will have to go through daily for managing your data and presence online. For those too you can employ a series of tips and services for staying more organized on the web How to Manage Your Digital Files: 9 Tips and Tools to Keep You Organized How to Manage Your Digital Files: 9 Tips and Tools to Keep You Organized Here are the best tips, tools, and methods you can adopt to manage your digital life like a pro and lead a more organized life. Read More .

Explore more about: Browser Extensions.

Enjoyed this article? Stay informed by joining our newsletter!

Enter your Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Mark Tristan R. Ocampo
    January 18, 2019 at 10:41 am

    Smmry (short for summary) is also good for reading the summary of long articles on different sites.

  2. Mark Tristan R. Ocampo
    January 18, 2019 at 10:38 am

    Google Bookmarks (personal preference) or another similar service is handy for remembering our favorite sites to visit.

  3. CM
    January 15, 2019 at 4:46 pm

    I am unable to see the one about popups and overlays because there is a popup/overlay. Good show. I won't turn off my browser security to allow your 17 ads and 6 trackers.

  4. Doc
    January 14, 2019 at 8:11 pm

    Internet annoyances? Funny from a site that puts "We notice you're using an adblocker...." overlays on every page. I USED to visit MakeUseOf every day...then you put that garbage up to beg for ad revenue. Ugh. As long as there's coin harvester scripts and malware out there, my ad blocker stays on. No exceptions.

  5. Colin
    January 14, 2019 at 3:46 pm

    Your Lastpass comment of it being mostly free, sounds like it is free with a 'but'. Would be better to say it has free and paid versions.

  6. dragonmouth
    January 14, 2019 at 1:22 pm

    "9. Too Many Things to Read and Watch"
    That is information overload. A save-for-later service will not solve the information overload problem. It will only postpone it. In fact, it is possible it will make it worse. Chances are you will not have any more time in the future than you have now. Saving stuff for later will only put more demands on that time. It would be nice if someone developed a method to stretch time.